DOĞALGAZLI SOBA HAKKINDA
Doğalgazlı sobalar iki tiptedir.Bacalı veya Hermetik olarak iki farklı tiptir.
Bacalı sobalar mutlaka bacaya bağlanmalı ve baca bağlantıları kısa tutulmalıdır. Bu sobalar 8 m3’ten küçük hacimlere yerleştirilmemelidir.
Hermetik sobalar ise bacaya ihtiyaç göstermezler. Diş duvara monte edilen hermetik sobalar özel bacası sayesinde yanma havasını dışarıdan alıp, baca gazlarını da dışarıya verirler. Mahal kısıtlaması gerektirmeden atmosfere bakan herhangi bir duvara monte edilebilir. Diş görünüşleri dekoratif olan sobalar, üzerindeki termostat düğmesi sayesinde ayarladığınız sıcaklığa uygun olarak çalışırlar. Otomatik ateşlemelidirler. Alev söndüğünde gazi kesen otomatik emniyet sistemi mevcuttur.. Termostat kontrolü ile ortamı istediğiniz sıcaklıkta ısıtırlar.
Günümüzde hala eski tip baca emniyeti olmayan doğalgaz sobaları kullanılmaktadır.
Bu tip soba kullanan tüketiciler;
- Baca emniyet termostatı taktırmalı
- Geceleri sobayı kullanmamalı
- 2 ayda bir baca temizliği yaptırmalıdırlar.Zaman içerisinde yanma haznesi tozla kaplandığından alev sarı renge dönüşebilir.
- Bacalı tip doğalgaz sobasının bulunduğu ortam iyi bir şekilde havalandırılmalıdır.
- Oda içerisindeki menfez kesinlikle kapatılmamalı. Aksi halde ortam havasız kalabilir, olası doğalgaz sızmasında tehlikeli olabilir.
Sobanızın termostatı 1 ile 7 ayarları arasında çalışmaktadır. Termostat bulunduğu ortam ısısını da hissettiğinden bazen 1 veya 2 de yanmayabilir. Bu bir ariza değildir.
MERAK ETTİKLERİNİZ
1- Kış sezonu girişi sobanız zor yanıyorsa; Uzun zaman soba hattında kullanılmayan doğalgaz özelliğini kaybetmekte yanmakta zorlanmaktadır. Bu nedenle pilot butonuna uzun süre basmanız gerekmektedir.
2- Sürekli sönüyorsa; Bacanız iyi çekmiyor olabilir. Ortama zehirli gaz vermesin diye soba kendini emniyet için kapatır. Baca emniyet termostatı arizalı olabilir
3- Yanarken ses çıkarıyorsa; Pilot alevi kirlenmiştir. Brülörden çıkan gazı zamanında yakamıyorsa şiddetli yanar.
Cihazın modülasyon ayarı bozulmuş olabilir
4- Sobanızdan gaz kokusu geliyorsa;Cihazın gaz ile ilgili bağlantılarından sızma olabilir,
Yanma ve sönme esnasında çiğ gaz çıkışı olabilir.
5- Yanarken alevde uçuşma oluyorsa; Hermetik sobalarda baca montajı hatalı yapıldığında alev sağa sola uçuşur.
Temiz hava ile atik gaz birbirine karıştığından yanma düzgün olamaz.
6- Sürekli camları kırılıyorsa; Piyasada 2 tip soba cami vardır. Ucuz kalitede olan camlar bir süre sonra kırılmaktadır. Bunun olmaması için seramik kırılmaz cam kullanılmalıdır.